NAKIRI NOŽEVI

Za mnoge pridošlice u svijetu japanskih kuhinjskih noževa, nakiri je podjednako čudan koliko i intrigantan oblik noža. Za razliku od kiritsukea koji se sviđa svima, nakiri baš i ne plijeni pažnju ljepotom. Međutim, njegova izvedba je upravo nestvarna. Kada ste rezali više paprika odjednom, sigurno vam se često dogodilo da su mnogi odrezani dijelovi ostali povezani kao lutke od papira. To je zbog toga što je zakrivljenom oštricom vrlo lako ne prerezati koru povrća do kraja. Svojim ravnim rubom oštrice nakiri ostvaruje potpuni kontakt s vašom daskom za rezanje. Puniji kontakt znači čišći rez.

Korištenje nakirija u početku zahtijeva malo prilagodbe. Ovaj oblik sječiva nije predviđen za ljuljanje. Pomicanje noža naprijed-natrag ili gore-dolje djeluje puno bolje. Iako je sjeckanje ljuljanjem vrlo popularno na zapadu, svi noževi bolje rade klizeći naprijed ili natrag.

Obzirom da u oštrici nakirija ima više materijala nego kod gyutoa ili santokua, težište nakirija je pomaknuto prema naprijed, što olakšava posao.

Ako vam je gyuto ili santoku glavni nož u kuhinji, nakiri sigurno zaslužuje mjesto su-šefa. U rezanju velikog lisnatog povrća, krumpira, luka, paprika, kao i češnjaka i začinskog bilja je nenadmašan i obavit će veliki dio posla u pripremi obroka.

Ako ste skloni prehrani bez mesa, ovo je vaš glavni nož.

Iako se izrađuje u dužinama od 120 mm pa sve do 240 mm, najčešće se upotrebljava dužina od 165-170 mm. Visina oštrice varira između 48 i 58 mm. Suprotno svom izgledu, nakiri je vrlo lagan nož tanje oštrice.

PODIJELI