KAKO ODABRATI NAJBOLJI JAPANSKI NOŽ ZA VAS

Japanski kuhinjski noževi postali su omiljeni među amaterskim i profesionalnim kuharima diljem svijeta. Njihove super oštre, tanke i lagane oštrice čine pripremu hrane lakšom i ugodnijom. Dakle, koji je najbolji japanski nož?

Ovo je jednostavno pitanje na koje je lako odgovoriti. Ne postoji JEDAN najbolji nož, pogotovo kada se radi o japanskim noževima. 'Najbolji japanski nož za vas' ovisi o mnogim različitim čimbenicima: vašoj razini vještine, stilu noža koji preferirate (tradicionalni japanski ili  zapadni), potrebnoj vrsti noža (što režete), vašem proračunu i mnogim drugim osobnim preferencijama.

Broj vrsta različitih noževa među kojima možete birati je iznimno velik. Posebno za kuhare amatere. No, bez obzira na vašu trenutnu razinu vještine, otkrit ćete da će izvrstan nož učiniti kuhanje zabavnijim i pomoći vam da postanete bolji kuhar!

U ovom vodiču za kupnju, naš cilj je istaknuti što je to 'bitno' što želite uzeti u obzir prije kupnje vlastitih japanskih kuhinjskih noževa. Imajte na umu da je ovaj vodič namijenjen amaterima ili kućnim kuharima.

Koje faktore treba uzeti u obzir kod odabira najboljeg japanskog noža za vas?

1. Cijena / Vrsta čelika

Japanski noževi mogu biti u velikom rasponu cijena…od oko 50 eura sve do nekoliko tisuća eura! Ovisno o razini vaše vještine, želite trošiti u skladu s tim.

Slika jednog of najboljih i najskupljih japanskih noževa : 'River Jump'

Tsukasa Hinoura Gyuto 270 mm, serija 'River Jump' - primjer vrhunski izrađenog i vrlo skupog japanskog noža

Skuplji noževi su općenito izrađeni od čelika s visokim udjelom ugljika (npr. plavi čelik ili bijeli čelik) i možda su kovani tradicionalnom 'honyaki' metodom iz samo jednog komada čelika. Noževi od čelika s visokim udjelom ugljika su tvrđi, tako da mogu dulje zadržati oštar rub, ali su također skloni pucanju ako se koriste nepravilno ili se ne održavaju redovno. Za vrhunske noževe pravilno održavanje i redovito oštrenje je nužnost. Iz tog razloga, ovi skupi noževi od visokougljičnog čelika preporučuju se samo onima koji su spremni brinuti o svom nožu ili profesionalcima.

Jeftiniji, početni japanski noževi vjerojatno će koristiti neku vrstu legure nehrđajućeg čelika koja je izdržljivija, lakša za održavanje i otporna na hrđu. Nedostatak je što jeftiniji noževi neće zadržati svoju oštrinu tako dugo kao noževi višeg ranga ako se koriste jednako često. Većina kuhara kod kuće o tome ne treba brinuti jer neće koristiti svoje noževe ni približno koliko profesionalci. Naš članak 'O japanskim čelicima' može vam pružiti osnovnu informaciju o vrstama japanskih čelika najčešće korištenih u izradi noževa i njihovim karakteristikama.

Ako tek učite kuhati, nije potrebno kupiti vrlo skup nož. Vi želite imati kvalitetan nož, ali ne treba pretjerivati. Razmislite o tome kao o kupnji automobila. Ako još uvijek učite voziti, onda nema smisla kupovati Ferrari! Pristojan japanski nož vjerojatno će koštati od 80€ do 200€. Uzmite u obzir da su ručno izrađeni noževi kvalitetniji od strojno izrađenih, stoga i neminovno skuplji.

2. Stil oštrice

Stil oštrice je važan faktor kod odabira najboljeg japanskog noža za vas. Japanski noževi dolaze u obliku obostrano oštrenih (zapadnjački stil) ili jednostrano oštrenih oštrica (tradicionalni japanski stil). Noževi s jednostranom oštricom prvenstveno su namijenjeni profesionalnim kuharima, koriste se za vrlo precizne rezove i imaju vrlo specifična područja upotrebe (npr. nož za sushi/yanagi-ba). Osjećaj korištenja noža s jednostranom oštricom dosta je drugačiji i potrebno je puno vježbe da se naviknete i naučite iskoristiti njegov potencijal. Ako niste profesionalac, preporučili bismo oštricu zapadnog stila jer je lakša za korištenje.

3. Tip noža 

Najbolji japanski noževi - Gyuto

 Japanski Gyuto nož s oštricom u zapadnom, a drškom u tradicionalnom stilu

 

Slika od jednog od najboljih Santoku noževa u tradicionalnom stilu

Japanski Santoku nož s oštricom u zapadnom, a drškom u tradicionalnom stilu

 

Slika jednog od najboljih japanskih noževa : Japanski Gyuto nož u zapadnom stilu

Japanski Gyuto nož s oštricom i drškom zapadnog stila

 Japanski Santoku nož s oštricom i drškom zapadnog stila

Za svaki stil oštrice/drške (tj. zapadni ili tradicionalni) postoje brojne vrste noževa. Mnoge od ovih vrsta noževa imaju posebne namjene (povrće, riba, rezbarenje, obrada mesa, itd.), ali dva japanska noža su namijenjena općoj upotrebi - gyuto (japanski šefov nož) i santoku. Oba ova noža koriste oštrice zapadnjačkog stila (obostrano oštrene) i poznati su kao noževi za sve namjene, jer se mogu koristiti za povrće, meso ili ribu.

Preporučamo početnicima da počnu s gyutom ili santokuom. Gyuto noževi obično dolaze u većim duljinama oštrice (20 do 25 cm) nego santoku (15 do 18 cm).

4. Tip drške

 Tradicionalna Wa drška              

Zapadna Yo drška

Jedna od stvari koju treba uzeti u obzir kod odabira najboljeg japanskog noža za vas je vrsta drške. Odabir drške bi se trebao svesti na onu s kojom se vi dobro osjećate i koja vam najbolje izgleda. Japanski noževi mogu imati dršku u zapadnom stilu (Yo) ili tradicionalnu japansku (Wa) dršku. Zapadna Yo drška je teža, robustnija i pričvršćena zakovicama za sječivo noža. Obzirom na razliku u oštrini zapadnih i japanskih noževa, zapadne drške su zbog manje oštrine dizajnirane za primjenu sile kod rezanja. Tradicionalne Wa japanske drške su cilindrične, lakše i uvijek izrađene od drveta.  Mogu u početku biti pomalo čudne onima koji ih nikada prije nisu koristili, ali pružaju nježniji dodir i bolju kontrolu nad oštricom nakon što se naviknete na njih. Kod tradicionalnog japanskog noža za obavljanje posla se ne koristi sila. Oštrica vrlo lagano prolazi kroz namirnicu, gotovo sama obavlja zadatak, a vi ju samo lagano usmjeravate. Takvo nježnije djelovanje na dasku za rezanje pomaže i vašem nožu da duže ostane oštar. Izbor je na vama.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći u odabiru najboljeg japanskog noža za vas. Pogledajte sve naše noževe ovdje.

PODIJELI