JAPANSKI BRUSNI KAMENI ZA OŠTRENJE NOŽEVA

Što su kameni za oštrenje (ili vodeni kameni)?

Najbolji kameni za oštrenje (vodeni brusni kameni) dolaze iz Japana. Barem je takvo općenito prihvaćeno stajalište, koje mi rado podržavamo. Uostalom, Japanci su apsolutni autoritet kada je u pitanju oštrenje. Japansko kamenje za oštrenje izrađeno je od različitih materijala i pretežno se treba koristiti u kombinaciji s vodom. Stoga ne čudi što se japanske kamene za oštrenje često naziva i vodenim kamenima. Neki vodeni kameni moraju prije oštrenja biti potopljeni u vodu sve dok iz kamena izlaze mjehurići zraka. Druge je dovoljno polijati sa nešto vode i možete početi oštriti. To znači da samo površina kamena treba biti mokra i treba ostati mokra tijekom procesa oštrenja. Za praktično svo japansko kamenje za oštrenje vrijedi da je jedan od ova dva načina korištenja vode nužan ili jako preporučljiv.

Prilikom odabira kamena za oštrenje uvijek treba imati na umu svoj cilj. Želite li polirati svoje noževe? Ako želite, ne biste trebali odabrati dijamantni kamen ili kamen na koji se umjesto vode polijeva ulje. Za postupak poliranja se koristi vodeni kamen velike finoće zrna, oznake od 6000 na više.

Keramički kameni za oštrenje

Keramički kameni za oštrenje se  proizvode na način da se sintetičke keramičke čestice spajaju i pretvaraju u jedan kamen.

Prednosti i nedostaci kamena izrađenih od keramike

Keramički kameni za oštrenje vrlo su precizni kada su u pitanju veličine zrna. Budući da su keramičke čestice sintetički proizvedene, sigurno ćete znati da kamen za oštrenje granulacije 8000 zapravo ima veličinu zrna od 8000. Osim toga, cjenovno su pristupačniji od ostalih. Nedostatak im je što različiti kameni u istoj granulaciji mogu različito brusiti ukoliko dolaze od različitih proizvođača. Razlog tome je što se u proizvodnji koristi mnogo vrsta različitih keramičkih čestica.

Razlika u kvaliteti kamena uglavnom potječe od korištenog veziva, kvalitete aluminijevog oksida, pa čak i temperature na kojoj se kamen peče. Postoje i razlike u tvrdoći kamena. Oni mekši oštre brže, ali se i brže troše. Naravno, vrijedi i obrat. Ove razlike, međutim, također znače da kamen za oštrenje s veličinom zrna od 1000 jedne marke može ostaviti drugačiji rezultat od kamena od 1000 druge marke. Unatoč činjenici da ovo kamenje ima istu veličinu zrna na papiru. Zbog ovih razlika (i ne mislimo na različite standarde kao što su JIS, ANSI ili FEPA, već na stvarne razlike), preporučamo da, ako kupujete više kamena različite finoće zrna, budu svi od istog proizvođača.

Kameni za oštrenje dolaze u raznim vrstama zrna (tj. koliko je fina ili gruba površina) kako bi vam pomogli riješiti svaki problem.

Brusni kameni granulacije 100-250 izuzetno su grubi i dizajnirani za preoblikovanje ili popravak vrlo tupih ili ozbiljno oštećenih noževa. Budući da su tako abrazivni, oštrenje s njima uklanja puno materijala s oštrice, pa ih treba koristiti samo u ovakvim ekstremnim slučajevima.

I dalje iznimno abrazivni, kameni granullacije 300-500 su dizajnirani da vam pomognu brzo oporaviti oštricu tupog noža.

Kameni oznake 800 i 1000 su osnovni kameni za oštrenje, savršeni za oštrenje bilo kojeg noža. Noževi u japanskom stilu poput Zakuri noževa, najbolje se naoštravaju na brusnom kamenu granulacije 1000 ili 1200, jer su finiji (osjetljiviji) u konstrukciji od noževa zapadnog stila kao što je Dick.

Brusni kameni granulacije 2000 manje su abrazivni od kamena granulacije 1000, tako da će za oštrenje trebati više vremena nego s granulacijom 1000. Dizajnirani su za noževe koji se svakodnevno oštre, pomažući vam da zadržite fini rub na noževima koje koristite svaki dan.

Granulacija 3000-4000 ima srednju grubost, djelujući kao tampon između oštrenja i poliranja, kada ne želite nagli prijelaz s 1000 na 6000. Međutim, kod nekih vrsta noževa, kamenje granulacije 3000 je završno kamenje, kao na primjer kod noževa za otkoštavanje.

Kameni oznake 5000 su preporučena finoća za oštrenje zapadnih  noževa. Granulacije 5000 i više smatraju se 'finima' i ne smiju se namakati prije upotrebe. Uvijek pročitajte upute koje dolaze s vašim brusnim kamenom kako biste znali što morate činiti prije i za vrijeme upotrebe.

Brusni kameni granulacije 6000 koriste se za osnovnu razinu završne obrade i poliranje, dok kamene oznake 8000 trebate samo u slučaju da želite ekstremnu oštrinu i najpoliraniju oštricu. Takve razine oštrine se koriste samo za nemasne namirnice.

PODIJELI