YANAGIBA NOŽEVI

Ovaj dugi i tanki nož je, zbog svojih karakteristika, tipičan primjer 'sashimi bochoa' (japanski: sashimi [sirova riba] bocho [nož]) i koristi se u japanskoj kuhinji za pripremu sashimi i nigiri sushi-ja. Svaka karakteristika ovog noža ima svoju svrhu. Duga oštrica omogućuje korisniku da u jednom potezu reže blok mesa, što spriječava cik-cak rezanje i stvaranje nazubljenog poprečnog presjeka. Tankoća oštrice kod ovih je noževa također vrlo važna. Oštrica je vrlo tanka iza ruba što omogućuje rez prvenstveno težinom noža. Veća sila ili debljina rezultirala bi cijepanjem mesa ili modricama na mesu. Dok se gotovo svi zapadni noževi koriste za guranje i rezanje, yanagi ba se umjesto toga koristi za povlačenje i rezanje. Prilikom pripreme sashimi i nigiri sushija, cilj je imati glatke, sjajne površine izrezanih dijelova kako bi se maksimizirao okus. Konstrukcija yanagi ba je dizajnirana za tu svrhu.

Japanci su ovaj nož nazvali 'Yanagi-ba bocho' (doslovno: nož s oštricom vrbe) jer svojim oblikom podsjeća na duge i gipke karakteristike vrbinih grana.

Oštrica je najčešće izrađena na način da je meko željezo laminirano (prevučeno) na visokougljični čelik jezgre oštrice. Mekana obloga jezgre omogućuje opću žilavost oštrice i lakoću oštrenja, a jezgra od visokougljičnog čelika tvrdoću i oštrinu reznog ruba. Čelik koji se koristi za izradu yanagiba noževa je najčešće Hitachi plavi (Aogami) ili bijeli (Shirogami) čelik.

Yanagibe se najčešće izrađuju u dužinama od 195 - 360 mm.

PODIJELI