SASAOKA HASAMI

Godine 1958. mladi Eiji Sasaoka poslan je u Osaku da započne svoj prvi posao. Nije uopće znao koji će to biti posao, niti u kojoj tvrtki.

Prema tada uobičajenom 'shudan shushoku' sustavu masovnog zapošljavanja, lokalno obrazovno tijelo Tose poslalo je Eijija i autobuse drugih mladih diplomanata u Osaku, kako bi ih zapošljavale tvrtke u središtu moćnog japanskog poslijeratnog proizvodnog sektora. Mladi Eiji je bio dodijeljen tvrtki u gradu Sakai koja je  proizvodila tradicionalne alate za izradu oštrica. Njegova budućnost je bila određena.

Prve tri godine njegova je uloga bila 'minarai' - gledaj i uči. U Japanu se kaže da je to vrijeme kada šegrt krade vještine svog majstora. Nakon tri godine marljivog promatranja dobio je prvu priliku raditi  s vrućim čelikom, a nakon dvanaest godina se vratio u Tosu kako bi osnovao svoju tvrtku Sasaoka Hasami. Tvrtka proizvodi ručno kovane zapadnjačke i japanske škare, precizne škare za bonsai, ikebane i profesionalne vrtlare , nata alat za vrtlarstvo i naravno kuhinjske noževe, koji danas čine pretežiti dio asortimana proizvoda tvrtke.

Eijijev sin Satoru je napustio bezbrižan život državnog službenika i pridružio se ocu u obiteljskom poslu prije više od dvadeset godina. Kako se njegov otac  sukladno godinama polagano povlači iz posla , mlađi Sasaoka-san sada preuzima veliki dio kreativnog posla u poslu. Sa zadovoljstvom vam predstavljamo Sasaoka noževe ovdje u Born in Fire.

Kovači koji ručno kuju škare su u Japanu posebno cijenjeni. Smatra se da kovač koji može iskovati dvije oštrice koje trebaju raditi u savršenom međusobnom skladu, sigurno može iskovati vrlo kvalitetnu jednu oštricu (nož).

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje iskustvo. Molimo Vas da date pristanak za korištenje kolačića kako bi mogli koristiti sve mogućnosti naše stranice.