TAKAMURA HAMONO

Tradicionalna japanska kovačnica iz Echizena, grada sa 700-godišnjom tradicijom kovanja raznih vrsta oštrica, koju je jednostavno nemoguće previše nahvaliti. Osnovana je sredinom dvadesetog stoljeća kada se Isamu Takamura odlučio poslovno osamostaliti, odvojiti od svog oca također kovača i osnovati vlastitu kovačnicu Takamura Hamono. Iako je osnivač Isama bio sklon eksperimentiranju s novim materijalima i uvođenju inovacija u proces izrade noževa, pravi poslovni uspjeh tvrtka je doživjela tek u sljedećoj generaciji, kada je tvrtku preuzeo Isamin sin Toshiyuki Takamura. Toshiyuki je među prvima eksperimentirao s noževima od nehrđajućeg čelika (stainless steel) koji se, osim što je bio nekorozivan, u to vrijeme smatrao u Japanu nedovoljno dobrim za postizanje visoke oštrine sječiva. Prvi je eksperimentirao s čelicima iz područja metalurgije praha, koji su bili namijenjeni avionskoj i automobilskoj industriji i uvidio da to mogu biti izvanredni čelici za industriju noževa. Današnji čelik R2/SG2, vrlo cijenjen kao jedan od najboljih čelika za kuhinjske noževe, plod je njegove suradnje s proizvođačem čelika. Također, tvorac je jednog od današnja četiri prisutna načina završne obrade oštrice - Tsuchime ili Hammer Pattern načina. Za svoj doprinos japanskoj industriji noževa, primio je i nagradu japanskog cara.

Tvrtku danas vodi jedan od njegovih sinova, majstor kovač Terukazu Takamura, treća generacija kovača u kovačnici Takamura Hamono. Terukazu nastavlja poslovnu filozofiju svog oca, prema kojoj tvrtka mora kontrolirati sve etape procesa izrade noža i prema kojoj su izbor dobrog čelika, tehnika kovanja i tehnika oštrenja tri stupa na kojima počiva izrada vrhunskog noža. Terukazu je počeo kovati noževe prije 35 godina i nastavlja uspjeh svog oca. Danas su noževi kovačnice Takamura Hamono poznati u cijelom svijetu. Gotovo svi šefovi u top 10 restorana u svijetu ih koriste svakodnevno, a Rene Redzepi, šef restorana s tri Michelin-ove zvjezdice - Noma u Kopenhagenu, ih stavlja ispred svih ostalih.

Na kraju, želimo istaknuti misao Toshiyuki-a Takamure: "naš čelik može doći u ruke svakome, ali nitko ne može replicirati našu tehniku kovanja i  oštrenja svakog noža". On je još uvijek svakodnevno prisutan u kovačnici i želi izrađivati noževe sve dok mu tijelo to dozvoli.

A mi u Born In Fire smo ponosni što smo hrvatskoj publici možemo ponuditi neke od najboljih japanskih i svjetskih ručno kovanih noževa.

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje iskustvo. Molimo Vas da date pristanak za korištenje kolačića kako bi mogli koristiti sve mogućnosti naše stranice.