SANTOKU NOŽEVI

Santoku u doslovnom prijevodu s japanskog znači 'tri vrline'. Vjeruje se da taj naziv potječe od  svestranosti ovog noža koji se može koristiti za tri posla u kuhinji (rezanje, sjeckanje i mljevenje), kao i za tri glavne grupe namirnica (meso, ribu i povrće). Korisno je spomenuti da je santoku u Japanu popularniji i od gyutoa (japanskog 'šefovog noža') i da ćemo ga naći u gotovo svakom japanskom domu.

Izrađuje se u duljini od 130 do 200 mm, a najčešće oko 160 -180 mm, što je i preporučljiva duljina za kućnu upotrebu.

Oštrica ima ravan rub i oblik poput ovčje noge, te se pri vrhu savija pod kutom od oko 60 stupnjeva. Taj oblik oštrice zbog svoje kompaktnosti i maje veličine u odnosu na gyuto ili zapadni 'šefov nož' postaje u zapadnim zemljama sve interesantniji za kućnu upotrebu.

 Santoku možete koristiti za rezanje sitnog do srednjeg mesa, ribe i svih vrsta povrća. 

PODIJELI