LAŽNI JAPANSKI NOŽEVI I KAKO IH PREPOZNATI

PREPOZNAVANJE LAŽNIH 'RUČNO KOVANIH JAPANSKIH NOŽEVA' 

Na tržištu je sve više lažnih 'ručno kovanih japanskih noževa' – uslijed nedovoljnog poznavanja ovih proizvoda od strane kupaca pokušaji prijevare su učestali i uz prevarene kupce štetu trpi ugled japanskih kovača, a i mi distributeri autohtonih ručno kovanih japanskih noževa. 

Ručno kovani japanski noževi jedan su od svjetski poznatih simbola Japana. Kada je Ediktom o ukidanju mača ((廃刀令, Haitōrei) početkom razdoblja Meiji vlada Japana zabranila svojim građanima nošenje oružja u javnosti (s izuzetkom bivših gospodara (daimyōs), vojske i službenika za provođenje zakona), mnogi kovači mačeva su, kako bi opstali, svoje tradicionalno kovačko umijeće preusmjerili u  izradu poljoprivrednih alata, kuhinjskih noževa i pribora za jelo. Upravo su se ti, ručno kovani noževi, kvalitetom izrade, upotrebom superiornih čelika i funkcionalnošću toliko izdvojili od svih ostalih, da tradicionalnu japansku industriju noževa dobri poznavatelji tog područja smatraju 'drugom planetom'. Dio tih noževa su prava funkcionalna umjetnička djela stvorena naslijeđenim tradicionalnim tehnikama kovanja u vatri i vodi.

Togashi Kambei Hakumon White #1 Mizu Honyaki Gyuto 240 Ebony Handle 

Najveća imena pojedinih industrija uvijek su bila u fokusu prevaranata. Ponekad se radi o krađi dizajna i imena brenda (ženske torbice Chanel, Fendi, Lana Marks, Louis Vuitton, Prada ... ručni satovi Patek Philippe, Breguet, Rolex ... ), a u slučaju japanskih ručno kovanih noževa o krađi identiteta navođenjem Japana kao zemlje porijekla. Naime, poznato je da su japanski tradicijski kovači ponosni na svoj ugled i da ne prihvaćaju kompromis u kvaliteti izrade i kvaliteti korištenih materijala. Kupujući pravi japanski ručno kovani nož, kupujete alat koji vas uz pravilnu upotrebu i održavanje može i nadživjeti.  

Istovremeno, u Japanu susjednoj Kini, postoji popriličan broj proizvođača koji su koristeći jeftine i nisko-vrijedne materijale svjetskom tržištu ponudili tisuće modela bezvrijednih strojno izrađenih noževa po nevjerojatno niskim cijenama. Plasman tih noževa na svjetsko tržište obavlja armija trgovaca iz Kine, ali i ostatka svijeta, uglavnom pod vlastitim brendovima. Dio tih trgovaca ne sakriva Kinu kao zemlju porijekla, a dio ih se odlučuje na  prijevaru u težnji za ekstra profitom i lakšom prodajom navodeći da se radi o japanskim noževima.

Prepoznati lažni japanski nož i ne biti prevaren nije teško kao što izgleda

Izgled noža

    Dizajn tradicionalnih japanskih noževa, kao što je prikazano na sljedećim fotografijama, teži jednostavnosti, eleganciji i smirenoj ljepoti. Iako kod vrhunskog noža svi dijelovi moraju biti besprijekorne kvalitete, japanskim kovačima je oštrica najvažnija – ona obavlja zadatak zbog kojeg noževi postoje – ona reže. Kod drške je važno da oblikom omogućava ugodan hvat noža, a adekvatnom težinom balans, tj. da bude u ravnoteži s oštricom. Kod tradicionalnih japanskih noževa drška je u pravilu izrađena od drva. Ponekad će, ali iznimno rijetko, dio noževa koji je namijenjen tržištu zapadnih zemalja imati dršku izrađenu od nekog drugog materijala, ali isključivo zbog podilaženja ukusu tih tržišta na kojima najčešće dizajn drške prodaje nož. 

    Smiren i minimalistički dizajn japanskih noževa

    Suprotno od te smirene elegantne ljepote i stavljanja kvalitete oštrice u prvi plan, dizajn kineskih noževa je podređen dršci čija je uloga prodati nož s bezvrijednom oštricom. U nastavku ćemo prikazati dizajn tipičnih kineskih noževa i vjerujemo da ćete već nakon toga biti nešto iskusniji u prepoznavanju 'japanskih noževa koji to nisu'.

    Iako mogu biti izrađene i od drva, za izradu drški kineskih noževa često se koristi epoksi smola (epoxy resin) koja se u tekućem obliku miješa s učvršćivačem i postupno postaje čvrst i izdržljiv materijal. Oblikom i težinom takve drške nalikuju dizajnu noževa zapadnih proizvođača, a ne japanskih. Težina smole i metala u dršci je tolika da je nož nemoguće dovesti u balans između drške i oštrice. Stoga se, kao i kod noževa njemačkih i ostalih zapadnih proizvođača, oštrica također podebljava kako bi se ta neravnoteža smanjila. Rezultat su noževi prevelike ukupne težine i smanjene preciznosti u radu, koji izrazito umaraju korisnika. Na slici gore također možete vidjeti kako izgleda lažni uzorak damasciranog čelika (kod kineskih noževa gotovo uvijek lažni) koji bi vas trebao oduševiti majstorskim kovačkim umijećem, ali koji u stvari nije izrađen kovanjem nego je naprosto otisnut laserskim printerom na površinu oštrice. Ukoliko ćete pažljivije pogledati uzorak na istom  mjestu kod nekoliko komada istovrsnih noževa, primijetit ćete da je na svakom nožu na tom mjestu uzorak potpuno jednak, što je ručnim kovanjem nemoguće postići. Kod ručno kovanih noževa svaki primjerak je unikat i nemoguće je iskovati dva potpuno jednaka primjerka.

     

    Neki kineski proizvođači brzo uče i pokušavaju se jednostavnijim dizajnom približiti dizajnu japanskih noževa, kao na fotografiji dolje. Ovo bi trebale biti oštrice kiritsuke, nakiri i gyuto noža u Tsuchime završnoj obradi (otisci čekića). Svijetliji dio oštrice predstavlja (glumi) mekši čelik kojim japanski kovači oblažu tvrdu režuću jezgru oštrice kako bi joj se ojačala struktura i povećala otpornost na koroziju. Taj mekši čelik se ne smije protezati skroz do reznog ruba oštrice, kao što je slučaj s ovim kineskim noževima, nego treba završiti 5 do 8 mm iznad reznog ruba.  

    Kada bi to bilo izvedeno kao na fotografiji dolje (iako pretpostavljamo da se ponovo radi o imitaciji oblaganja, tj. otisku printerom) brid oštrice bi bio predebeo i izgubio oštrinu. 

    Kod pravog ručno kovanog japanskog noža to izgleda ovako:

    Linija koju vidite iznad reznog ruba označava do kuda je nož obložen mekšim čelikom, a dio ispod te linije predstavlja nezaštićen dio tvrde jezgre oštrice koja mora biti što tanja kako bi što bolje rezala namirnice.

     

    Specifikacija proizvoda

    Ukoliko vam izgled noža nije dovoljan da procijenite da li je proizveden u Japanu ili u Kini, specifikacija proizvoda će vam pomoći na mnogo načina. Svaki pravi japanski nož bez iznimke posjeduje svoju detaljnu specifikaciju koja pokazuje njegovu krvnu sliku. Ukoliko ste u trgovini, zamolite prodavača da vam predstavi proizvod i prezentira sve važne podatke. Ukoliko ste na web stranici online trgovine, specifikacija vam treba biti priložena uz fotografije i opis proizvoda. Ako ju online trgovina nije priložila, nemojte se zadržavati na takvoj stranici. Izostavljanje specifikacije je skrivanje istine koja bi vjerojatno pokopala proizvod.

     

    Podaci koji su važni za vas i koje specifikacija nužno treba sadržavati su sljedeći:

    • Ime kovačnice koja je izradila nož, koja je to vrsta/oblik noža (čemu služi), koji je čelik korišten za jezgru oštrice, da li je jezgra oštrice zaštićena oblaganjem mekšim i/ili nekorozivnim čelikom, da li je oštrica oštrena samo s jedne strane ili obostrano, težina i sve dimenzije noža (ukupna dužina, dužina oštrice, visina oštrice, debljina kralježnice oštrice u peti, sredini i pri vrhu noža)

     

    Potpis kovačke radionice ili oznaka brenda tvrtke utisnuta u oštricu kanji znakovima

    Ovo je jedan od najlakših načina prepoznavanja ne samo 'lažnih japanskih ručno kovanih noževa', nego i strojno proizvedenih noževa koji se deklariraju kao ručno kovani. Ručno kovani japanski noževi u pravilu imaju oznaku kovačke radionice ili neke od nekoliko japanskih tvrtki distributera utisnutu u oštricu posebnim alatom u kanji znakovima. Na fotografijama dolje možete vidjeti kako to izgleda:

    Kanji znakovi brenda Jiro

    Kanji znakovi brenda Sakai Kikumori

     Ako vam pada na pamet pomisao kako bi kineski proizvođači vjerojatno mogli naći način da strojno utiskuju slične znakove i pokušaju zavarati tržište, postoji razlog zašto oni to ne rade. Kineski proizvođači noževa se uglavnom ne bave plasmanom svojih noževa krajnjim korisnicima na svjetskom tržištu i stoga ne razvijaju vlastite brendove kojima bi stekli tržišnu prepoznatljivost. Njihove proizvode možemo nazvati 'bezimenima' sve do trenutka dok veće trgovačke tvrtke ne ugovore kod njih proizvodnju velikih serija noževa i imenuju te proizvode vlastitim brendovima. Dakle, njihovi kupci su trgovci. Otiskivanje brenda se kod noževa proizvedenih u Kini vrši laserskim printerom na površini oštrice, najčešće u crnoj boji.   

     

    Način na koji se proizvod prezentira na web stranici proizvođača ili trgovca

     Primjer: Japanski ručno kovani noževi – proizvod se najčešće fotografira na jednobojnoj podlozi u više položaja koji pokazuju sve detalje bitne za procjenu kvalitete izrade noža. Specifikacija noža se obavezno prilaže (kao na primjeru dolje).

    Detaljna specifikacija
    Brend: Hitohira ひとひら (一片)
    Kovač: Kikuchiyo 菊千代
    Oštrač: Yohei
    Područje proizvodnje: Sakai-Osaka/ Japan
    Oblik noža: Gyuto
    Dužina oštrice: 240mm
    Tip čelika: Stainless Steel / ne hrđajući
    Čelik: VG-10 / oštrica obložena ne hrđajućim damasciranim čelikom
    Drška: Taihei ružino drvo & Buffalo Horn Ferrule osmerokutna
    Priložena futrola noža / Saya
    Ukupna dužina: 386mm
    Dužina oštrice: 225mm
    Dužina od drške do vrha noža: 238mm
    Visina oštrice: 45mm
    Debljina oštrice: 3mm
    Dužina drške: 146mm
    Težina noža: 166g
    Način oštrenja: obostrano

    Svi podaci navedeni u specifikaciji pravih japanskih ručno kovanih noževa su najčešće potpuno točni i istiniti. Može se dogoditi da trgovac, ali nikako japanski kovač, u nedostatku preciznog podatka o npr. postignutoj tvrdoći čelika nakon toplinske obrade, sam dopiše taj podatak prema vlastitoj procjeni. 

    Kineski strojno kovani noževi

    Primjer: kineski strojno kovani noževi

    Kineski proizvođači su u stanju proizvesti noževe dopadljivog ukupnog dizajna. Obzirom da je  kvaliteta oštrice Ahilova peta, tj. slaba strana kineskih noževa, naglasak se stavlja na dršku. Oštrice koje su strojno otisnute (štampane) u obliku koji najčešće kopira oblike japanskih noževa, ne prikazuju se u položajima u kojima možete vidjeti geometriju oštrice, nego samo frontalno. Fotografije noževa su digitalno obrađene na način kao na slici gore, s raznim dodacima poput mesa i povrća, što nikada nećete vidjeti u predstavljanju ručno kovanih japanskih noževa. 

     

    Tekstovi koji opisuju proizvod

     Sve ozbiljne tvrtke koje žele obavljati distribuciju japanskih ručno kovanih noževa moraju posjedovati znanje potrebno za taj posao. Ukoliko ne osjećate poštovanje prema tim ljudima, japanskim tradicijskim kovačima, njihovom teškom radu i njihovim proizvodima, teško da ćete pronaći dovoljno motivacije, vremena i energije potrebnih za učenje i stjecanje tog znanja. Stoga vjerujemo da one osobe ili tvrtke koje mogu stručno i bez mucanja odgovoriti na sva vaša pitanja  previše cijene japanske kovače a da bi vam prodavali lažne proizvode. 

    Tvrtke koje vam žele podvaliti lažne japanske noževe izbjegavaju neposredan kontakt – osoban ili telefonom, iz barem dva razloga. Ne posjeduju nikakvo znanje i boje se vaših pitanja. Preferiraju pitanja putem kontakt obrasca ili e-maila kako bi dobili na vremenu i pokušali na internetu naći kakav-takav odgovor.

    Njihov adut u prodaji je drška, kao mnogo jednostavniji dio noža koji ne zahtijeva neko 'posebno znanje'. Sposoban i elokventan prodavač će se truditi (ovisno o kupcu možda i uspjeti) prebaciti temu s noža na dršku noža, na 'upravo prekrasno prelijevanje boja u njenoj unutrašnjosti' i možda ćete se tek kod kuće sjetiti da ste htjeli kupiti nož, a da drška ne reže.

    Primjer opisa proizvoda koji stoji uz kuhinjski nož na web stranici jedne od slovenskih online trgovina noževima koja od nedavno djeluje na hrvatskom tržištu:

    Serija (ime izostavljamo), robne marke (ime izostavljamo), vrlo je upečatljivog izgleda. Ova se serija vrlo jasno razlikuje po vrsti tamnog drveta, odabranom za izradu drške. Ovo prekrasno afričko tamno drvo poznato je pod imenom .......... Afrički prijevod ovoga je (izostavljamo) pa otuda i naziv ove serije; Tamna drvena drška zrači toplinom i upravo je ovaj sjaj, zajedno s kovanom oštricom i suptilnim crvenim detaljima na podupiraču ove serije, doista nešto što ostavlja utisak. Drugim riječima, sa ovim kuhinjskim noževima imat ćete robusnu i iznimno elegantnu seriju noževa u kojoj možete uživati u svojoj kuhinji.

    Koliko god ovaj tekst bio isprazan i glupav, suosjećam s autorom teksta. Nije lako pisati hvalospjeve o proizvodima koji su skupi, a bez ikakve vrijednosti. 

    Prodajna cijena tog noža je nešto iznad 100 eura, a nabavna po našoj stručnoj procjeni između 3 i 4 eura.

    U šturoj specifikaciji se navodi da su izrađeni od japanskog čelika. Niti jedan japanski nož, ručno ili strojno izrađen, se ne proizvede a da se eksplicitno i istinito ne navede vrsta upotrijebljenog čelika. 

    Zaključak:

    Na tržištu uvijek ima varalica i uvijek će ih biti. Oni žive od lakovjernih neinformiranih kupaca i njihovih brzopletih i nepromišljenih kupovina. Ukoliko niste poznavatelj svijeta japanskih noževa, a želite kupiti neki od tih proizvoda bez straha da budete prevareni, nadamo se da ste sada barem malo bolje osposobljeni donijeti ispravnu odluku. Ukoliko se i dalje osjećate nesigurni, obratite nam se za pomoć ili savjet neovisno o kojem/čijem proizvodu se radi. Možemo vam dati komentar svakog kuhinjskog noža na tržištu. To nam je struka. Edukacijom tržišta štitimo i svoj posao. Kupac koji skupo plati neki bezvrijedan nož vjerujući da je kupio 'japanski ručno kovani nož', bit će neminovno i neizmjerno razočaran. Ukoliko mu ne padne na pamet da je prevaren od strane tvrtke prodavatelja, vjerojatno će proklinjati 'čuvene japanske noževe koji nisu ništa bolji od ostalih' i prenijeti svoje nezadovoljstvo mnogim prijateljima i poznanicima.  

    Ovdje se radi o ozbiljnim prijevarama i nanošenju ozbiljne štete mnogima. Kada prodavatelj u cilju obmane potrošača u naslovu proizvoda svjesno navodi neistinito porijeklo proizvoda, radi se o smišljenoj obmani potrošača i kažnjivoj prijevari. 

    PODIJELI